Alexa in Cyberland
De huiskamer is het nieuwe strijdtoneel van de multinationals. Zij luisteren massaal hun consumenten af met behulp van de spraak-naar-tekst functionaliteit.
Ons digitale gedrag is de primaire grondstof voor nieuwe verdienmodellen
Naast Amazon Alexa en Google Home zijn daar ook de smart TV’s, smart soundbars, game consoles en niet te vergeten smartphones te vinden. Allemaal apparatuur met spraak-naar-tekst functionaliteit. Dat is handig want dan kan je ze bedienen met behulp van je spraak. Maar zoals inmiddels wel gebruikelijk in deze business wordt deze functionaliteit ook gebruikt voor andere doeleinden, waar we pas veel later achter komen (denk bijv. maar aan het Facebook–Cambridge Analytica data schandaal). In een tijdperk waarin informatie over mijn digitale gedrag gezien wordt als de primaire grondstof voor nieuwe verdienmodellen, kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Siri deactiveren wil niet zeggen dat de spraak-naar-tekst functionaliteit gedeactiveerd is
De naïeve gebruiker zal denken dat met het deactiveren van deze spraak-naar-tekst functionaliteit dit ook daadwerkelijk gestopt is. Stoppen van Siri wil nu eenmaal niet zeggen dat de Spraak-naar-Tekst functionaliteit het ook niet meer doet. Hard bewijs heb ik niet maar meer dan een vermoeden toch wel. Immers een avondje bomen over een bepaald onderwerp, leverde de volgende dag verdacht veel reclames over dat onderwerp op in mijn webbrowser.
Smartphone gebruikers zijn geen beheerders van het apparaat maar hooguit gebruikers van het ecosysteem
Met de aanschaf van een smart device, ben je de eigenaar en daarmee denk je dat jij het apparaat beheert. Echter dit is maar in zeer beperkte mate, immers het apparaat maakt deel uit van een ecosysteem. Een ecosysteem dat voor haar gebruikers veelal een blackbox is en waarbij de totale set aan meegeleverde applicaties (zogenaamd) noodzakelijk zijn voor de werking van het besturingssysteem. Probeer maar eens de Spraak-naar-Tekst-applicatie van je smartphone te verwijderen. Het zal je niet lukken zonder het hele besturingssysteem te verwijderen.
Een avondje bomen over een onderwerp, levert de volgende dag verdacht veel reclames op
Nu geloof ik ook weer niet dat de genoemde leveranciers dag en nacht haar smartphone gebruikers zit af te luisteren, maar denk ik wel dat het een actieve bijdrage zal leveren aan het onderliggende ecosysteem. De bekende ecosysteem leveranciers (Amazon, Apple, Google en Samsung) zijn allemaal commercieel van aard en verdienen veel geld aan de verkoop van advertentieruimte afgestemd op het digitale profiel van haar consumenten. Hard bewijs heb ik niet maar meer dan een vermoeden toch wel. Immers een avondje bomen over een bepaald onderwerp, leverde de volgende dag verdacht veel reclames over dat onderwerp op in mijn webbrowser.
Just be aware and be prepared!