Skip links

Publicatie ‘Code Rood’

Eindelijk is het dan zover. Ons eerste boek is uit, genaamd ‘Code Rood’. De ontwikkelingen in het cyberdomein zijn hiervoor de aanleiding, immers zoals Cruijff het ooit eens treffend zei ‘Je ziet het pas als je het door hebt’. De digitalisering neemt nog altijd verder toe. Steeds meer apparatuur en processen verbinden we aan het internet waardoor we steeds afhankelijker en parallel daaraan ook steeds kwetsbaarder worden. Een gerichte cyberaanval kan verstrekkende gevolgen hebben voor een persoon, een organisatie maar ook voor de hele maatschappij. Dat weten bevriende maar ook minder bevriende staten. Maar dat weten goed georganiseerde cybercriminelen inmiddels ook wel. Resultaten hiervan zien we inmiddels dagelijks voorbij komen.

Onze kwetsbaarheid neemt exponentieel toe

Ontwikkelingen

Er zijn diverse ontwikkelingen waardoor we steeds kwetsbaarder worden. Deze zijn haast exponentieel toegenomen. We kunnen inmiddels spreken over een ‘code rood’-situatie. In mijn boek ga ik in op de technologische, menselijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Parallel daaraan zijn er in het cyberdomein zelf  ook verschillende ontwikkelingen gaande. Statelijke actoren maken in toenemende mate misbruik van de nieuwe mogelijkheden uit het cyberdomein. En dit is nog maar het begin. Kijk maar naar de gebeurtenissen rond de spyware Pegasus (en soortgelijken). Uit onderzoek van Forbidden Stories blijken inmiddels ruim 50.000 mensen met deze software besmet. En hadden we niet een wet (AVG/GDPR) aangenomen die onze privacy moet garanderen. De geest is werkelijk uit de fles.

De geest is uit de fles

Om nog maar te zwijgen over de cybercriminelen. Gedreven door de enorme winsten (lopen letterlijk per jaar in de miljarden) worden zij steeds professioneler en volhardender. Immers de verdiensten zijn hoog terwijl inspanningen gering en pakkans zeer laag zijn.

De verdiensten zijn hoog terwijl inspanningen en pakkans zeer laag zijn

Wat te doen

Maar het is niet enkel angst preken. Nee, er valt hier zeker wel wat tegen te doen. Maar daarvoor zullen we ons wel inzage in de risico’s moeten verschaffen om vervolgens deze te mitigeren dan wel bewust te accepteren. Want onthoudt dat Security business mogelijk maakt. Immers dankzij security kunnen we Formule 1 bedrijven, 130 km/u op de snelweg rijden en zelfs al onze bankzaken doen over het meest onveilige netwerk – het internet – met het meest onveilige apparaat – de smartphone. Maar onthoudt ook dat de tijd van ‘ja maar’, betweters en ego’s inmiddels wel voorbij is.

Security is een business enabler

Kopen

Geïnteresseerd of nieuwsgierig geworden? Wacht niet en bestel dan het boek bij de verschillende online boekhandels, zoals: Bol.com, Bruna.nl, Libris.nl of bij Boekenwereld.com. Of gewoon op deze link te drukken.

Be aware, be prepared and keep thinking

Leave a comment